Az online világban ragadtál? Így lépj ki belőle!

A világ teljesen a fejetetejére állt. De ezzel semmi újat nem mondtam. A Covid előtt is hajlamosak voltunk órákra a monitor előtt ragadni, vagy a telefont bámulva elaludni, a bezártság pedig erre csak ráerősített. A tavalyi év második felében még a nyolcvanéves nagymamám is megtanult netezni, hogy sűrűbben lásson minket.

Okos kütyüvel fekszünk, és azzal kelünk. Nem csoda, hogy az egésznapos képernyő bámulástól olyan fáradt a szemünk estére, mintha egy maratoni távolba nézésen vettünk volna részt. Nem vitatom, most ezt a világot éljük, és csodálatos, hogy ilyen rugalmasan tudunk alkalmazkodni a körülményekhez, ugyanakkor tényleg ez lett a mindenünk?

Egyik nap töltőn volt a telefonom a hálóban. Nem akartam levenni, mert egy online játékra készültem a barátokkal, és szerettem volna, ha százszázalékon teljesít. Viszont akadt néhány perc szabadidőm, amiben azon kaptam magam, hogy csak jövök megyek a lakásban és nem tudok magammal mit kezdeni. Mikor leesett, hogy ezt az időt telefon nyomkodással szoktam elütni, egyszerre fogott el a röhögőgörcs és az ijedtség. Tényleg nem tudok internet nélkül mit kezdeni magammal? Jesszusom!

8 tipp, hogyan ne függj az online világtól!

Találj egy hobbit!

Vesd be magad a konyhában, próbálj ki új recepteket, vagy nyálazd végig a szobanövényes könyvet, amit ezer éve kaptál karácsonyra már nem is tudod kitől, és állj neki kertészkedni. Telepíts pozsgás kertecskéket, akár ajándékba is cukik. Vagy itt az idő, hogy megtanulj kötni. A macskád tuti imádni fogja a legújabb pulcsit, amit ráadsz és az összes barátodnak készíthetsz pihe-puha sálat.

Porold le a gyerekkori társasjátékokat!

Vedd elő a szekrény mélyéről a Gazdálkodj okosan-t, vagy a Monopoly-t. Ha már ketten vagytok, tudtok játszani. Amellett, hogy felidézi a gyerekkorotokat, közös időtöltésnek is kiváló. De társasjáték nélkül is millió lehetőség van, hogy a világhálón kívül működjetek együtt: az akasztófához vagy az amőbához például csak egy tollra és egy papírra lesz szükségetek.  

Fedezz fel egy új világot!

Állj a könyvespolc elé és vedd le azt a könyvet, amelyiket először meglátod. Na jó, ha ez valamelyik lexikon, akkor nyugodtan tedd vissza és válassz egy jó kis regényt vagy novellás kötetet. Lényeg, hogy olvass! Lépj át az író által kezedbe adott csillagkapun, zárd ki a hétköznapi gondokat és élvezd a betűhalmazok adta történetet. Vigyázat! Függőséget okozhat!

Add ki magadból!

Ha már olvasás, akkor miért ne lehetnél te az író is egyben? Ha érzel affinitást magadban, kezdj el írni. Vezess hálanaplót, vagy csak simán írd le a céljaidat, esetleg egy napodat. Jól fog esni. De, ha igazán kreatív akarsz lenni, írj levelet! Biztosan volt neked is gyerekkori levelezőtársad. Elevenítsd fel a címét és írj neki egy olyan levelet, amilyeneket anno küldözgettetek egymásnak. Fogj egy tollat és mozgasd meg az agytekervényeidet, na meg az ujjaidat.

Csak nézd!

Ezt a módszert a macskám találta ki. Olykor egy fél napot is képes az ablakban ülni és csak bámulni kifelé. Egyszer én is mellé ültem – na nem az ablakba, én inkább egy széket választottam – és csodálatos dolgokat láttam. Több mókus is él a szomszéd fáin, a madarak beszélgetnek egymással, a felhők izgalmas alakzatokat öltenek, és még sorolhatnám… Ülj le és csak nézz kifelé, egy új világgal fogsz találkozni.

Fedezd fel a gondolataidat!

Milyen gyakran figyelsz oda magadra? Meg szoktad hallgatni úgy igazán, hogy mi történik a fejedben, vagy csak mész amerre visz? Tölts magaddal időt, vitasd meg a megvitatni valót, szentelj energiát a problémák megoldására, elmélkedj el az életen vagy annak értelmén. Emlékezz vissza, vagy nézz a jövőbe. Mindegy, csak figyelj arra, hogy mi történik úgy igazán benned – hiszen, ha te nem figyelsz oda magadra, ki fog? Tedd ezt a mókusok bámulása vagy egy hatalmas séta közben.

Selejtezd ki a régi holmikat!

Ha félreteszed egy kicsit a közösségi médiát, el sem hiszed mennyi fölös időd marad. Így vége a halogatásnak, most már lesz időd kidobálni minden olyan cuccot, amit legalább egy éve nem használtál vagy viseltél. Sőt még arra is marad pár órád, hogy részletesen átválogasd a kiszanált cuccot, hiszen közel sem biztos, hogy mindennek a szemétbe kell kerülnie. Gondolj azokra, akik nem tudják megvenni maguknak. A még jó állapotba lévő holmikat bátran adományozd oda egy kiszemelt szervezetnek.

Ne csak írj, mondd is el!

Korunk egyik legnagyobb vívmánya a chat. Mindent meg lehet percek alatt írásban beszélni. Imádom, hiszen közben teszem a dolgom, nem igényel teljes jelenlétet. Akár egész nap is el lehet cseverészni. De éppen, ami a nagy előnye az a hátránya is. Mivel csak félgőzzel vagy jelen, hosszútávon nagyon személytelenné tud válni. Legalább egyszer hívd fel a szüleidet, vagy a nagyidat hetente. Beszélgessetek élőszóban is, chat-en pedig mehetnek a vicces videók, és a receptcserék.

Remélem tudtam segíteni. Nekem nagyon jól esik időnként lecsatlakozni a világhálóról.

Avatar photo

Ki vagyok én?

Bajban vagy a blogolással? Cikkek kellenének a weboldaladra, vagy posztok a facebookodra? De se időd, se kedved az íráshoz? Jó hírem van! Nekem mindkettő van.
Kattints a kezdőlapra, és ismerj meg jobban!
https://tolvajvica.hu