Vizualizáld a mondandódat!

Kisgyerekként imádtam a mesekönyvekben a képeket nézegetni, csak lapozgattam és elvesztem a színes rajzokban. Anélkül élveztem a könyvet és raktam össze a történeteket, hogy tudtam volna mi van odaírva. Aztán mikor édesanyám felolvasta a kiválasztott mesét, akkor hatalmas hévvel azonosítottuk be közösen, hogy az éppen olvasott szakasz melyik képet írja le. Persze egyértelmű volt, hisz főként Füzesi Zsuzsa rajzaival teletűzdelt meséket és verses könyveket hallgattunk, melyek elképesztő precizitással voltak illusztrálva.

Nos, mikor megírsz egy tartalmat, neked is valami hasonló a dolgod. Persze nem kell bekezdésenként illusztrálni és képregényt sem kell gyártani a blogodból, de egy-két beszédes kép elengedhetetlen. Ha csak a szöveget dobod az olvasóid elé kevesebb lehetőséget adsz nekik az érdeklődésre. Még egy jól kiválasztott kép kiváló csali lehet: vizuális lények vagyunk, ha érdekes, megnyerő a kép, adunk esélyt a körülötte elterülő betűhalmaznak is.

De vajon milyen a jó kép?

Legyen beszédes!

Legyen a képnek mondanivalója, és lehetőleg ugyanaz, mint a szövegé. A szövegnek és a képnek összhangban kell lennie. Ha a mobiltelefonok készenléti idejéről írsz, ne kiscicás fotót tegyél mellé, hiába tudjuk, hogy a cuki kisállatok kattintás vadász megoldások. Persze kivétel, ha az a kiscica egy mobilt nyomkod éppen.

Elengedhetetlen a jó minőség!

Ha egy jól megírt szöveg mellé rossz minőségű képet teszel, rosszabb, mintha nem is tettél volna egyáltalán semmit oda. A silány minőséggel a saját munkádat minősíted. Még egy jó minőségű, érdekes képpel egy kevésbé jó cikkre is rákattint az olvasó, úgy a rossz minőségű képpel a világ legizgalmasabb és hasznosabb olvasmányán is túl fog görgetni. Ma már nem olyan nehéz jó képet szerezni, ha nincs saját kellően jó minőségű fotód, inkább használd valamelyik free képletöltő oldalt.

Fő az esztétika!

A minőségen és a szöveghez való illeszkedésen túl több kép esetén egymáshoz is illik passzolniuk. Használj hasonló hangulatú és színtónusú fotókat, ha filtert teszel rájuk, akkor ugyanaz a szűrő legyen minden ugyanabban a cikkben használt fotón. Illetve az elrendezésükben is legyen logika, ne csak neked, hanem az olvasónak is. Ha körbe szeretnéd a képet futtatni a szöveggel, akkor mindegyiknél tegyél így, ha magazinos stílusban elválasztásnak használod a bekezdések között a fotókat, akkor mind legyen úgy.

Teremts harmóniát, ne csak az írásban, hanem a szöveged vizuális megjelenésében is!

Tipp! – Én ezeket az oldalakat használom legtöbbször, mind ingyenes és egyszerűen működnek.

Képletöltés: pixabay.com

Szerkesztés: canva.com

Avatar photo

Ki vagyok én?

Bajban vagy a blogolással? Cikkek kellenének a weboldaladra, vagy posztok a facebookodra? De se időd, se kedved az íráshoz? Jó hírem van! Nekem mindkettő van.
Kattints a kezdőlapra, és ismerj meg jobban!
https://tolvajvica.hu