Bejegyzés címkék:

blogcikkírásötlettippek

Miről írjak?

Ez a kérdés még rutinos íróként is fejtörést okoz néha, leginkább, ha a saját blogomról van szó. Ha másoknak írok azt általában megelőzi egy komoly kutatás, egy stratégiaépítés, ami a konkrét témákra is kiterjed, így legtöbb esetben én már szinte a kész címet kapom, vagy közösen dolgozzuk ki azokat – nem kell agyalnom azon, hogy miről írjak az ügyfél blogjára. Azonban, ahogy minden elfoglalt szakembernek, nekem sincs túl sok időm arra, hogy stratégiát építsek a saját írásaimhoz, így marad az adhoc témaválasztás, aminek velejárója a „miről írjak?” kérdés.

Honnan merítek ötleteket?

Figyelek

Folyamatosan nyitott szemmel járok, figyelek és beszélgetek. Nem egy témám jött már egy kósza eszmecseréből, aminek egyáltalán nem az volt a célja, hogy bejegyzést kreáljak belőle. Csupán egy olyan érdekes gondolat merült fel, amit nem hagyhattam szó nélkül. De olyan is előfordult, hogy egy közösségi oldalon megjelent posztom alá kaptam olyan kommentet, melyet muszáj volt kibontanom, annyira érdekes felvetés volt. De előszeretettel merítek ihletet az aktualitásokból, és neked is javaslom, mert ha aktuális problémára tudsz megoldást adni az olvasódnak, nyert ügyed van.

Olvasok

Olvasok és szinte állandóan tanulok. Érdemes a témáddal foglalkozó szaklapokat forgatni, vagy a konkurencia írásait követni. Tudom, ez utóbbi elsőre negatívan hangzik, viszont, ha nem vagy képben azzal, hogy a versenytárs miről blogol, nem tudsz lépést tartani, pláne nem tudsz előtte járni. Muszáj, hogy tudd mi foglalkoztatja a szakmát. Az inspiráció és a tudásanyag beszerzése nem minősül lopásnak addig amíg megfelelő tartományban kezeled, és a saját szavaiddal adod tovább a „tanultakat”. De a legjobb, ha külföldi anyagokból okosodsz, így még az is előfordulhat, hogy te leszel az első, aki itthon ír a témában.

tolvaj vica

Más szemszögből nézem

Számomra a legrosszabb mikor tudom, hogy miről szeretnék írni, de valahogy mégsem alakul úgy, ahogy szeretném. Ilyenkor lehet, hogy csupán nem felülről, hanem alulról kell megközelíteni a témát. Lehet, hogy csupán azért nem jön az ihlet, mert nagyon egy irányba nézel. Illetve ez akkor is kiváló módszer, ha egy témát már agyon írt a szakma, és nem akarsz beállni a sorba, de mégis „illene” írni róla. Fogd meg és csavard ki! Merj önálló lenni, és akár véleményt alkotni!

Nem drámázok

Ha végképp nem jön az ihlet, akkor ott hagyom az egészet. Na persze nem örökre csak addig míg meg nem világosodom. Vannak olyan helyzetek, lelki vagy fizikai állapotok, amikor nem szabad erőltetni a kreativitást. Ilyenkor bátran állj fel, és tedd el a gondolatot érlelődni. Hidd el, a legváratlanabb helyzetekben fog jönni a tuti ötlet – nekem rendszerint mosogatás vagy félalvós üzemmódban jönnek az ötletek. Ilyenkor viszont legyen a kezed ügyében a telefonod vagy egy jegyzettömb, hogy fel tudd írni a gondolatot, mert ha nem teszed sajnos könnyen tovaszáll, és görnyedhetsz ismét az íróasztal fölött reményvesztetten.

Fontos alapszabálynak tartom, hogy kizárólag akkor írj, ha van miről. A mondvacsinált blogokat senki nem szereti, kivéve, ha nagyon szórakoztató. Ez az egyetlen, ami miatt megbocsájtható, ha nincs igazi mondanivalója a cikknek. Amúgy a locsifecsi semmi írások könnyen csalódást okoznak az olvasónak, és úgy érzi, hogy nem kapta meg amiért jött. Ennek ne tedd ki se őt, se magadat. Nincs törvény arra, hogy hány írást kell publikálnod hetente. Lesz, hogy könnyebben megy, lesz, hogy nehezebben.

Tipp: termékenyebb időszakodban raktározz! Ha éppen ihletett állapotban vagy, akkor jegyzetelj, nem kell mindent azonnal ellőnöd. Tedd el az ötleteket nehezebb időkre!

Avatar photo

Ki vagyok én?

Bajban vagy a blogolással? Cikkek kellenének a weboldaladra, vagy posztok a facebookodra? De se időd, se kedved az íráshoz? Jó hírem van! Nekem mindkettő van.
Kattints a kezdőlapra, és ismerj meg jobban!
https://tolvajvica.hu